Witam wszystkich! Troszkę znudzony odpowiadaniem po 100 razy na te same banalne pytania dotyczące odżywek i suplementów postanowiłem w końcu napisać te FAQ. Obeznani w temacie nie znajdą tu nowości, ale postaram się wyjaśnić dokładnie temat początkującym by nie było aż tyle pytań np. jak brać kreatynę, jak brać białko itp. Dobra zaczynamy. Miłej [...]
[...] Was wykonywany program treningowy nie jest przyczyną przetrenowania. Musicie także wiedzieć, że każdy organizm działa inaczej na te same bodźce. Oznaki przetrenowania: — Nasilenie się kontuzji i dolegliwości mięśniowych — Podwyższone tętno po przebudzeniu się rano — Brak zainteresowania treningiem — Bezsenność — Spadek obwodów mięśniowych — Bóle [...]
Węglowodany Mit: Powinno unikać się węglowodanów, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć. Żadne źródło energii nie jest złe, o ile nie jest dostarczane w nadmiarze. Właściwe węglowodany (ze zbóż, owoców i warzyw) są niezwykle ważne dla naszego ciała i umysłu i powinny stanowić 60-70% dziennego spożycia kalorii. Węglowodany to najwydajniejsze paliwo dla [...]
[...] się „luźny" wrzucam takowe. Jeszcze jeden problem - może dziwny - nie wiele potrafię jednorazowo wsunąć (choć płynów mogę więcej wchłonąć) - stad istotne dla mnie także ile to objętościowo zajmuje (podawane wielkości są w gr, % dotyczą udziału w kaloriach) (Wszelkie rozważania co do kwot - w oparciu o ceny biedronkowo - plusowo - [...]
[...] smarowideł typu naturalny serek śmietankowy, bądź smakowe – chrzanowy czy kurkowy :). Dodatkowo wprowadziłem sporadyczne spacery dla zdrowia. Na chwilę obecną – na tyle na ile pozwoliły mi umiejętności – dokonałem pomiarów swojego ciała, a przedstawia się to tak: Wzrost 172 cm Waga 86-87kg Szyja/kark 44cm Klatka piersiowa 104cm Ramię/biceps [...]
[...] wysiłku fizycznym, wtedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje. Więc po ciężkim treningu siłowym trzeba szczególnie uważać. Dobrze, wiemy już co i jak jeść, kiedy i ile ćwiczyć, ale nadal nie znamy wszystkiego zapobieganiu infekcji. Największym naszym wrogiem i zarazem nawiedzających każdego, jest wszechobecny w dzisiejszych czasach [...]
Z biblioteki Dobrego Dietetyka Od wielu lat panuje opinia, że przyczyną narastającej fali otyłości jest nadmiar kalorii pochłanianych w diecie. Eksperci wciąż radzą ograniczać je do minimum, straszą konsekwencjami i nakazują nieustannie liczyć ich udział w pożywieniu. Nic więc dziwnego, że słowo „kaloria" sieje terror i spustoszenie w głowach [...]
[...] mogą zwiększyć skuteczność, ale również podnieść ryzyko działań niepożądanych. Istnieje duża różnorodność możliwych do zaobserwowania objawów ubocznych i stopnia ich nasilenia. Nie ma nic za darmo. Im bardziej zbliżamy się do wystąpienia prawdziwego działania anabolicznego, tym większe prawdopodobieństwo pojawienia się negatywnych [...]
[...] Cena wysoka - ale komfort treningu nieopisany. Dodatkowo w składzie geranium , czynią z DY jeden z najlepszych (o ile nie najlepszy) booster bez kreatyny. d) CL WHITE FLOOD http://www.sfd.pl/sklep/Controlled_Labs_White_Flood-opis1632.html [...]
[...] to wszystko połączyć aby to miało ręce i nogi? Zapoznajcie się z tabelami kalorycznymi, wystarczy wpisać w wyszukiwarce hasło "tabele kaloryczne". Następnie, odszukajcie - ile poszczególne produkty zawierają białka, węglowodanów i tłuszczy. Nie polecam liczenia kalorii, wiadomo, że chcąc masę, należy dostarczyć nadwyżkę kaloryczną. Jednak w [...]
[...] sobą, jest na zupełnie innym etapie niż poprzednio. Dołożył sporo kilogramów jednak w raz z nimi przybyło mu trochę tłuszczu, który zwłaszcza w okresie wakacyjnym nie jest mile widziany. W związku z powyższym, nasz kulturysta wykonał z powodzeniem małą redukcję. Jednak znów nastał okres zimowy, a że jego sylwetka nie spełnia jeszcze wymarzonych [...]
Znalezione w internecie, widzę tego tematu nie było a szkoda Osobiście zaciekawił mnie wpływ kawy(kofeiny) w trenigu 1. Jajka: białka doskonałe Jak wpływają na wzrost mięśni: z pewnością nie rozwiniesz ich, rzucając jajka tuzinami w dom swojego szefa, ale można jajka rozbijać zdecydowanie rozsądniej. Zawarte w jajkach proteiny mają najwyższą [...]
[...] elementy te odbudowuje. W dzieciństwie i w młodości odbudowa przeważa nad rozpadem - dzięki temu rośniemy i dojrzewamy. W wieku dojrzałym organizm odbudowuje dokładnie tyle, ile stracił, a w wieku późnym więcej tracimy niż odbudowujemy. Zatem stan środka, to stan równowagi dynamicznej, chyba że... zmusimy organizm do adaptacji. Jeżeli spotęgujemy [...]
[...] są insektycydy, które mogą doprowadzić do poważnego uszkodzenia nerek i wątroby. Wymienione już wcześniej DDT, kumuluję się również w wątrobie, a także mózgu i sercu. O ile wiele pestycydów może zostać zneutralizowanych w wyniku działania czynników deoksydancyjnych, o tyle DDT wykazuje bardzo dużą odporność na nie. Na szczęście w całej [...]
[...] wysiłku fizycznym, wtedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje. Więc po ciężkim treningu siłowym trzeba szczególnie uważać. Dobrze, wiemy już co i jak jeść, kiedy i ile ćwiczyć, ale nadal nie znamy wszystkiego zapobieganiu infekcji. Największym naszym wrogiem i zarazem nawiedzających każdego, jest wszechobecny w dzisiejszych czasach [...]
[...] że się starzejemy, ale to nie jest tak. Natura obdarzyła każdy staw człowieka elastycznością, która zabezpiecza specjalna substancja, rodzaj mazi. Niezależnie od tego, ile kto ma lat - 30, 50 czy 70 - zapas „smaru" samoistnie nie zmniejsza się. Jest tylko jedna przyczyna utraty elastyczności stawów - nieprawidłowe odżywianie się i [...]
[...] h u d n i ę c i u. Skądś wzięły się kompleksy (chyba z braku problemów), po smutkach z powodu brzucha pojawiła się kwestia niekobiecej sylwetki - brak bioder, mały biust. O ile biust nadal mnie martwi (jajka sadzone po redukcji staną się jedynie tarczami strzeleckimi), o tyle utrata brzucha mogłaby uwydatnić istnienie mojej talii. Przez te parę [...]
[...] występują obecnie wokół nas. Narkotyki nie były rozpowszechnione wśród ówczesnych społeczeństw, a palenie papierosów utrzymywało się na minimalnym poziomie. Obecnie przy nasileniu się tych negatywnych zjawisk, organizm bombardowany jest szkodliwymi związkami chemicznymi, które musza być rozkładane i rozpraszane. Związki te utleniają się w [...]